Acupunctuur bij rug- nek- en schouderklachten

Zie het even voor je…

Je hebt een heerlijke nacht gehad, lekker geslapen, de wekker gaat, je staat op uit bed en denkt, Ow jeetje… Mijn rug, die was ik even vergeten. Je rekt en strekt wat, Okay, het gaat al beter. Staat op, doet je ochtend ritueel, stapt in de auto en bij de eerste bocht denk je, dju! Ik kan niet goed in mijn dode hoek kijken. ‘S avonds kom je thuis, je ploft op de bank en merkt dat er hoofdpijn opkomt. Bah, wat was dit een vreselijke dag, ondanks dat ik zo goed geslapen had! Je neemt een paracetamol, valt lekker in slaap en de volgende ochtend begint het riedeltje van voren af aan.

Rugklachten, nekklachten of schouderklachten, ik zal ze vanaf nu simpel rugklachten noemen.

Ze zijn niet normaal!!

In de Chinese Geneeskunde spreken we over twee types rugklachten, acute klachten (stijve nek, door je rug gaan) of chronische klachten (stress gerelateerd, hernia, frozen shoulder). Een hele belangrijke vraag is dus, sinds wanneer heb je deze klachten? En, waar zit de meeste pijn? Weet je toevallig hoe het begonnen is? Stel je namelijk voor, je staat naar het voetballen te kijken, maar het waait hard, je sjaal heb je thuis vergeten dus je trekt je jas wat hoger dicht. Op het moment dat het spannend word begint het ook nog te regenen. Brrrrr, koud! Zo thuis maar een warme kop thee en een warme douche nemen, dan knap ik wel weer op. Je gaat slapen en de dag erna wordt je wakker met een stijve nek. Dit noem ik, acuut. Deze acute pijn is vaak snel te verhelpen.

Bovenstaand laat ook zien, hoe sneller er actie ondernomen wordt bij een pijn, hoe sneller de behandelingen afgerond kunnen worden.

Ander voorbeeld is, er is stress. Druk op het werk, maar je weet, dit duurt maar 2 weken en dan is dit weer om. Je merkt dit aan je schouders, er zit spanning op die soms zelfs doorloopt tot het hoofd en ‘s nachts merk je tintelingen in je armen. Bah, niet fijn! Maar, de stress is maar even. De 2 weken zijn voorbij, heerlijk, je kunt weer ademen. Maar dan, krijg je telefoon, er is iemand die je lief hebt opgenomen in het ziekenhuis. Dju, zat je net even bij te komen van 2 weken hard werken. Je negeert je schouders compleet en gaat op weg naar het ziekenhuis. Je geeft aan, als ik iets kan doen, laat het me weten? Dus, je kookt wat extra voor de lieve mensen om hun heen, gaat een keer extra naar het ziekenhuis. Ook dit duurt zo een 2 weken. Inmiddels word in rust de pijn aan je schouder zo erg dat er bewegingsbeperking is. Maar gelukkig, ook deze persoon is veilig thuis gekomen. Fioe, dat was pittig zeg! Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal heb je een klap gehad. Je slaapt slechter, piekerd meer, wat als het niet zo goed was afgelopen? Wat als……??

Die schouder, vergeet je soms, want je leven gaat door.

Een half jaar later denk je, dju! Die schouder begint wel heel onprettig te voelen, de bewegingsbeperking, de tintelingen naar de vingers, vaker hoofdpijn, je neemt je telefoon en maakt een afspraak. Natuurlijk ben je van harte welkom! Je vraagt me, hoeveel behandelingen heb ik nodig? En ik zeg, voordat ik hier antwoord op geef wil ik je eerst een keer gezien hebben, weten wat er precies aan de hand is.

Hoe gaat zo een behandeling in het werk?

Allereerst starten we een gesprek, hoe lang zijn de klachten er? Is er iets wat er verbeterd? Wat is er gebeurt op het moment dat de klacht ontstond? En nog veel meer vragen…

Dan, mag je plaats nemen op de behandeltafel, daar voel ik je pols en bekijk ik je tong, ik vraag je waar de pijn precies zit en zullen er waarschijnlijk, nog meer vragen volgen.

Je mag lekker gaan liggen en de behandeling start. De acupunctuurnaalden zullen ongeveer 20-30 minuten blijven zitten, na de eerste naald vraag ik je je schouder te bewegen, voel je al verbetering? 

Aan het einde van de acupunctuur zal ik het pijnlijke gebied nog masseren, cuppen of guasha behandelen. 

We maken een nieuwe afspraak en ik geef advies over het omgaan met de schouder.

Moraal van dit verhaal, blijf niet te lang doorlopen met een rugklacht, het is onnodig om lang met pijn rond te lopen.