Denise Sour Acupunctuur wil uw pols voelen

Dan ga ik nu de pols even voelen.

Dat hoor je mij zeggen nadat we het intake gesprek hebben afgerond en ik de volgende stap neem in de diagnostiek. Waarom, omdat de pols mij direct informatie verschaft over je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

De afgelopen tijd heb ik vaker de vraag gekregen, wat voel je nu aan de pols? En, omdat mijn hart nog altijd overloopt van passie voor de Chinese geneeskunde, ga ik dit proberen simpel en niet te langdradig uit te leggen. 

Allereerst is het belangrijk dat er meerdere diagnostische middelen zijn in de Chinese geneeskunde, op 1 poot kan een tafel of stoel niet staan, dus wij zoeken altijd naar meerdere poten voordat er overgegaan wordt tot een diagnose en behandeling. 

Het intake gesprek is onze eerste poot, de pols voelen de tweede, de tong bekijken de derde en het palperen (doet het hier pijn?) de vierde. Wanneer al deze poten op dezelfde lijn uitkomen zetten we er een kuipje (behandeling) op zodat er een stoel gevormd wordt en jij kunt gaan zitten.

Vandaag, ligt ik de pols uit, mede ook, omdat ik deze gedurende de behandeling blijf voelen. Een pols kan namelijk heel snel veranderen, denk maar eens aan het moment waarop je schrikt, dan schiet je pols omhoog. Dit betekent dus ook, wanneer ik de behandeling start de pols moet verbeteren, anders is de behandeling niet goed. 

Wat voel ik nu aan de pols?

Aan de pols voel ik waar de zwakte zit in het lichaam, het tekort, of misschien wel het te veel. De disbalans tussen yin en yang. Vandaar ook, dat de pols op meerdere niveaus wordt gevoeld. De pols weerspiegeld, het hele lichaam. Niet alleen de buitenkant, ook de binnenkant. Zo weet ik, welk (meridiaan) systeem ik mag aanspreken en mag versterken of verzwakken, is er een te veel of een tekort.

Bij het voelen van de pols zal ik waarschijnlijk nog extra vragen stellen om zeker te zijn van mijn zaak, bij een bepaalde pols horen namelijk bepaalde patronen of klachten. 

Op het moment dat ik een acupunctuurnaald zet verwacht ik dat de pols direct mee veranderd en kun jij dus snel merken dat er verbetering is. Neem bijvoorbeeld hoofdpijn, het onderwerp van mijn vorige blog. Ik vraag jou aan het begin, heb je hoofdpijn en kun je het een score geven? Ik voel de pols en voel de disbalans. Okay, daar gaat mijn acupunctuurnaald heen. Ik zet de naald, voel weer aan de pols en vraag aan jou een nieuwe pijnscore. Vaak merk jij na 2 of 3 naalden al een verbetering in de score, wat voor mij betekent dat de behandeling aanslaat.

De pols is dus een heel belangrijk onderdeel van diagnostiek, maar ook een controle middel tijdens en na de behandeling. Het laat mij zien wat er in het lichaam gebeurt, maar ook, of mijn behandeling goed is. En jij, voelt je al snel beter na het zetten van de eerste paar naalden. 

Er zijn trouwens momenten dat de pols minder betrouwbaar is, dit komt voor bij het gebruik van medicatie. Medicatie is daardoor ook een belangrijke vraag bij de diagnostiek, want dit kan de pols beïnvloeden. 

De pols en vragen stellen, deze gaan voor mij samen. Ik stel dus veel vragen, vooral tijdens de eerste behandeling. Dat is niet omdat ik alles van je wil weten, maar vooral om te komen tot de beste behandeling voor dat moment.

Mag ik jou pols binnenkort voelen?