Chinese Geneeskunde vuur element in balans

Vorige week gaf ik een beetje uitleg over het Vuur element, waar het bij hoort, wat het is en wat de symptomen kunnen zijn wanneer dit uit balans is.

Vandaag laat ik graag zien hoe je het element kunt balanceren.

We spreken over een tekort of een te veel wanneer iets uit balans is. Bij een te veel aan Vuur merk je, onder andere, dat je veel last hebt van de warmte, opvliegers hebt of ‘s nachts slecht slaapt. Dan is het belangrijk dat er gekoeld word, maar, niet te koel, want wanneer iets ijskoud is, zoals een ijsje eten, kan dit weer zorgen voor hitte. Dus een aantal tips wat je qua voeding kunt doen. 

  • Drink voldoende (kraan) water, liefst niet uit de koelkast. Merk je dat je veel zweet op een dag, drink dit dan ook extra bij. 
  • Eet komkommer, sla, watermeloen of ander verkoelend eten (appel, citroen, kiwi, peer, ananas, spinazie, tomaten, yoghurt) 
  • Drink pepermunt thee of kamille thee
  • Let op met alcohol, koffie, gember thee en pittige kruiden

Andere tips zijn, neem eens wat extra rust. Probeer felle zon te vermijden door in de schaduw te zitten. Zoek naar momenten van ontspanning en neem deze ook. Eet niet na 20u en zorg na die tijd voor ontspanning, zodat je lichaam zich klaar maakt voor het slapen gaan. Doe eventueel een wandeling na het eten ‘s avonds om je hoofd leeg te maken, doe yoga of een meditatie die je helpen ontspannen.

Is er sprake van een tekort in je Vuur element merk je, onder andere, dat je wat neerslachtiger bent, moe, je kouwelijk voelt wanneer de rest het warm heeft. Heel belangrijk is om juist nu de zon schijnt momenten te pakken om naar buiten te gaan voor wat extra vitamine D. Een aantal tips qua voeding.

  • Ook hier geld, eet en drink niet te koud, dat kost het lichaam te veel energie
  • Gun jezelf 3 eetmomenten per dag en zorg voor genoeg warmte door dit toe te voegen in de vorm van een omelet, een wrap, spekjes, een soepje, etc.
  • Drink gember thee
  • Vermijd lactose producten, eet je deze toch, probeer dan wat kaneel toe te voegen aan de yoghurt.

Verder, ben je moe, neem de tijd om te rusten, pak die powernap van 20 minuten, zet je timer en sta ook op erna. Doe dingen die je blij maken, wat vind je echt leuk om te doen?

Ik wens jullie een ontzettend fijne zomer toe, luister naar je lichaam en trek aan de bel wanneer het signalen af begint te geven. 

Op het moment van schrijven ga ik genieten van een vakantie tot en met 22 juli. Berichten zullen na deze tijd weer beantwoord worden.