Cupping massage een manuele massage die kan met of zonder acupunctuur

Allereerst hoop ik natuurlijk dat jullie een fantastische carnaval hebben gehad! Zoals ik al aangaf in mijn vorige blog zijn wij er even tussenuit gepiept vanaf maandag om te genieten van de zee, de frisse lucht, de rust maar bovenal, ons gezin.

Mocht je carnaval hebben gevierd zul je misschien merken dat die rug wat stijfjes is, de schouders en misschien ook wel de onderrug. Of, heb je juist last gekregen van rugklachten nadat je je rust hebt genomen afgelopen weekend?

Ik zeg altijd, het lichaam is je spiegel, het geeft exact aan wanneer iets niet in balans is. De vraag is, ga je door of sta je stil en ga je eraan werken?

Maar goed, cupping massage.

De naam zegt het al, masseren met cups. Ik gebruik deze techniek heel graag in combinatie met manuele massage maar zeker ook met acupunctuur. Cupping massage gaat voor mijn gevoel een stuk dieper het systeem in. Voordat ik dit verder uitleg is het handig om kort samen te vatten hoe ik een spierspanning zie.

Spierspanning zie ik als een opeenstapeling van afvalstoffen/ toxines welke veroorzaakt worden door, verkeerde houding, stress, spanning, trauma, of overbelasting. Wanneer we er niets aan doen en deze afvalstoffen blijven op dezelfde plek, worden deze alleen maar groter en des te moeilijker erdoorheen te komen. Dit geeft direct uitleg aan het volgende, wanneer je langer blijft lopen met een klacht is deze zo opgebouwd dat het langer duurt om er vanaf te komen. Inmiddels heb ik de juiste technieken om er zo snel mogelijk verbetering in te hebben. Vaak door combinatie van acupunctuur, cupping- en of massage.

Een techniek ga ik vandaag uitleggen in deze blog, cupping.

De cup wordt op de huid gezet en vacuüm getrokken, door deze techniek toe te passen komen huid en onderhuids bindweefsel omhoog. Hierdoor komt de doorbloeding op deze plekken op gang en vindt een diepe behandeling plaats. De cups kunnen bewogen worden over de huid, wat ik vaak als eerste doe, zo zorg ik dat een hele spier gestimuleerd wordt en, als het ware, in beweging komt. Nadat ik de spier in zijn geheel behandeld heb voel ik manueel waar de ‘knopen’ zitten, ofwel, de opeenstapelingen van afvalstoffen. Hier laat ik de cup even opstaan, zodat er plaatselijk behandeld word.

Cupping zet ik onder andere in bij onderstaande klachten:

–          Nek en schouderklachten

–          Hoofdpijnklachten

–          Rugklachten

–          Onderrug klachten

–          Spierblessures

–          Cellulitis

–          Verklevingen van het bindweefsel, bijvoorbeeld in de bovenramen, bovenbenen of kuiten

–          Fibromyalgie

–          Opheffen van blokkades binnen de meridianen in plaats van een acupunctuur naald.

Cupping bij cellulitis

Ofwel, sinaasappelhuid. Deze ontstaat doordat het onderhuids bindweefsel toeneemt waardoor de doorbloeding verminderd en afvalstoffen zich ophopen. Doordat cupping zorgt dat onderhuids bindweefsel los komt, kan cellulitis verminderd worden. Tijdens een anti-cellulitis behandeling worden de cups met kracht en snelheid bewogen over de aangedane huid. Let wel, dit is geen plezierige behandeling, echter na 2-3 behandelingen merk je dat de intensiteit afneemt en er dieper behandeld kan worden. Omdat iedereen een andere pijngrens heeft pas ik de intensiteit aan per persoon, ik bouw een behandeling op. Een anti-cellulitis behandeling wordt in kuur vorm gegeven, zodat we het beste en snelste effect hebben. Bij de ene zijn 5 behandelingen voldoende, bij de andere 10. Mijn advies is om een anti-cellulitis kuur te doen in de winter, gezien er blauwe plekken kunnen ontstaan na de behandeling.

Deze blauwe, rode plekken of bloeduitstortingen zijn niet ongewoon na een cupping massage of anti-cellulitis behandeling. Het kan zelfs zijn dat enkele uren na de behandeling deze plekken heftiger worden. Dit laat direct zien dat een behandeling wat langer doorwerkt. Deze plekken verwijderen na enkel dagen. De plekken laten zien dat de doorbloeding weer op gang is gebracht en afvalstoffen verwijderd worden. Je zult zelf merken dat de plekken waar eerst ‘knopen’ zaten meer ontspannen zijn.

Omdat de afvalstoffen verwijderd zijn is het heel belangrijk na de behandeling voldoende water te drinken, zodat ze het lichaam kunnen verlaten. Daarnaast kan het voorkomen dat na een behandeling de klachten eerst erger worden, je kunt stijfheid ervaren, hoofdpijn of een beurs gevoel. Dit betekent dat er iets in gang is gebracht waar het lichaam nog aan mag wennen.