Ontspanningsmassage door mij als massagetherapeut

Deze week stond er een post op facebook en instagram met de vraag, kijk jij wel eens in de spiegel en stel je jezelf de vraag, hoe gaat het met je? En geef je dan ook eerlijk antwoord? Een volgende vraag zou zijn, wat kan ik er vandaag aan veranderen om me beter te voelen? Dat kan iets heel kleins zijn als, een wandeling buiten in de natuur, een meditatie, een kop koffie moment bij een vriend of vriendin, lekker koken, genoeg drinken, etc. 

Gedurende de dag is het heel belangrijk dat we onze momenten van ontspanning hebben, van inspanning naar ontspanning. Al heb je maar 1 minuut van ontspanning, wanneer je dit bewust doet, kun je je ontzettend goed opladen. Probeer het maar eens, ga 1 minuut zitten en adem, wat ruik je? Wat voel je? Waar zit je ademhaling? Je zult merken dat je deze minuut niet in je hoofd zit, maar bij je ademhaling. Heerlijk!

Mocht je nu merken dat ontspannen voor jou niet makkelijk is, tijdens de minuut ga je toch lijstjes zitten maken, wat gaan we eten? Ik moet de wc’s nog poetsen, ow, de bedden moeten ook nog verschoond worden. En noem maar op.

Hoe klinkt dan een ontspanningsmassage? Het moment voor jou, waarin je alleen maar hoeft te zijn, je blijft liggen en ik ervoor zorg dat jij tot rust komt?

Normaliter vind je het heerlijk om er 1 te krijgen, maar ik vind het nog fijner om er 1 te geven.

De massages, daar waar mijn liefde begon, mijn passie om mensen relax, rustig, ontspannen en uiteindelijk klachtenvrij te krijgen. Wat begon als een weekend voor mezelf, werd uiteindelijk het ontstaan van mijn eigen praktijk. Ik deed namelijk een weekend cursus ontspanningsmassage en wat heb ik genoten, wat was het heerlijk om dit te mogen doen. Ik werd zelf ontspannen van het geven van deze massage. Vanuit dit stuk rolde ik in de therapeutische massages en rondde ik 1,5 jaar later mijn opleiding af als massagetherapeut.

De ontspanningsmassage, geschikt voor je, wanneer je niet kunt ontspannen, wanneer je een druk leven hebt en de pauzeknop wilt drukken, wanneer je een uurtje op vakantie wilt, een uurtje me-time zoekt of gewoon even ‘zen’ wilt worden. 

Gedurende de jaren zag ik veel mensen in de praktijk met overspannenheid, burn out, depressie, eenzaamheid, algemene spanning in het lijf of spierspanning. Maar ook mensen die bewust kozen (en nog steeds kiezen) om hun lichaam en geest op regelmatige basis te verzorgen middels een ontspanningsmassage.

Ik zie de ontspanningsmassage dus niet zozeer als, even lekker, maar vooral therapeutisch. Een uur echt ontspannen, niets kunnen en niets moeten, dat doet zo ontzettend veel. Soms heb je meer niet nodig dan enkel maar even in dat moment te zijn. Je voelt het wanneer de massage afgerond wordt, ik zie het aan je ogen wanneer we het uur afronden, rust!

Tijdens een uur ontspanningsmassage word je hele lichaam gemasseerd. Ik werk van inspanning naar ontspanning, merk ik dat er spieren vastzitten in de nek/ schouders of elders, geef ik iets meer druk, zodat jij na afloop het gevoel hebt van hé, er is echt iets veranderd. 

Het verloop van de massage: Ik begin met de achterkant, de rug, de benen en ga dan naar de voorkant, het gezicht, de armen, handen, benen en voeten. 

Hoe klinkt dat dan? Gedurende dit uur ben jij de baas, jij beslist of er gekletst wordt of dat er stilte is, een muziekje aan of uit, het is echt jouw uur! Jouw cadeau aan jezelf! Jouw momentje weg in de drukte van de dag!

Wanneer kom jij dat uur genieten? Wanneer zeg jij JA tegen jezelf?