van Inspanning naar Ontspanning door Denise Sour

Van inspanning naar ontspanning

Al jaren zeg ik dat er meer bereikt wordt vanuit ontspanning. Vandaar dat ik in mijn ontspanningsmassages altijd de combinatie maakte, van inspanning naar ontspanning. Wat extra druk in de schouders die afgewisseld werd met rustige strijkingen voor de optimale ontspanning.

In de zomer kwam ik erachter hoe belangrijk het is om in alles, maar dan ook alles, deze combinatie te maken. Van inspanning naar ontspanning.

Vaak loopt een dag namelijk volledig gespannen, we staan op, net iets te laat, rennen richting het werk, rennen nog even door de winkel en haasten ons met het eten, omdat we nog moeten sporten, even doorwerken of een afspraak hebben met iemand. ‘S avonds plof je op de bank om 21u en zegt tegen jezelf, het was me het dagje wel. Je neemt je telefoon en begint je app bij te werken, je email en scrolt nog even over Social media. Plots is het 23u en wordt het tijd om naar bed te gaan, want ja. Morgen weer dezelfde riedel.

Herken je dat? Altijd maar aan staan.

Het wordt tijd dat we af en toe die pauze knop mogen indrukken. 

Dat is precies wat ik wil bereiken in welke behandeling dan ook. Een moment van rust, een moment van bewustwording, een moment voor jezelf. Zodat het lichaam de tijd krijgt om te herstellen van alle daagse drukte.

Afgelopen weekend waren we in Thermae 2000, prachtige wellness, prachtige baden en sauna’s. Tijdens de lunch besefte ik dat mijn hartslag nog erg hoog was na de opgieting, die inmiddels al zo een 2 uur geleden was. Ik zei tegen Matteo, jeetje, ik besef nu pas hoe inspannend een sauna is voor mijn lichaam. Het voelt als ontspanning, maar eigenlijk moet mijn lichaam nu heel hard werken. Ofwel, je zet niet je geest aan het werk, maar je lichaam. De poriën moeten open, je hartslag gaat omhoog en je begint te zweten. Daarna moet je snel afkoelen en veel bij drinken. Toen kwam dus ook mijn antwoord, waarom ben je zo moe na een dagje sauna. Waarom is het belangrijk om na een behandeling te rusten? 

Hierom dus, je lichaam is ontzettend hard aan het werk.

Een behandeling voelt heel ontspannen, omdat je geest tot rust wordt gebracht. Echter lichamelijk en onbewust ben je heel hard aan het werk. Je kunt daardoor, vlak na de behandeling, best wat vermoeidheid ervaren. Geef hier maar lekker aan toe en wees extra lief voor jezelf.

We vragen de hele dag door veel van onze lichaam en geest, vandaar dat het ontzettend belangrijk is om dagelijks van inspanning naar ontspanning te gaan. Ik noem het vaak, een moment van buffelen, in mijn bubbel zitten, of even terug naar de vakantie. Een moment waarop ik niks doe, een kop koffie neem en gewoon ga zitten. Soms lees ik een boek, maar voor de rest ook even helemaal niks!

Wanneer je te lang door gaat, gaat het lichaam vaak signalen geven. Denk aan, hoofdpijn, ziekte, een stijve nek, of noem maar op. 

Het is dan hoog tijd om op de pauze knop te drukken en heel bewust een moment van ontspanning in te plannen gedurende de dag.

Vind jij het tijd om van inspanning naar ontspanning te gaan? Luister goed naar je lichaam voordat het begint met schreeuwen. 

Wanneer het je niet lukt, ben je altijd van harte welkom in de praktijk.