Een Moxa behandeling is ook een vorm van warmte therapie en een warmte therapie is Yang

Alweer een tijdje geleden dat ik een blog schreef, het was mijn bedoeling om elke week of minimaal 1 maal per 2 weken een blog te schrijven. Zo zie je maar weer, voor je het weet zijn meer dan 4 weken voorbij.

Maar goed, ik heb natuurlijk niet stilgezeten de afgelopen 4 weken. Het was Kerst, nieuwjaar en januari. Altijd een vreselijke maand, zeg ik al jaren. Waarom wist ik nooit, alsof je in een gat valt tussen Kerst en voorjaar ofzo? 

Maar ik denk dat ik hem te pakken heb. Ik zei gisteren nog, het voelt alsof ik in januari weer helemaal opnieuw moet beginnen, alsof het werk dat ik vorig jaar verricht heb totaal geen doel heeft gehad. De tellers staan weer op 0 zeg maar. Van die quotes als, dag 1 van 365 of, laten we starten met een nieuw boek, voel ik dus echt niet! Kon de teller maar door blijven draaien en, waarom moet het altijd beter? Wanneer is goed, goed genoeg. 

Dit is dus mijn weerstand in januari. Even lekker klagend.

Maar wat ik al zei, ik heb niet stilgezeten. Zo zijn een aantal van jullie er al achter dat ik begonnen ben met een nieuw software programma, ik ben de ins en outs nog aan het ontdekken, maar met vallen en opstaan komen we er wel. Daar komt ook lachen bij en af en toe de frustratie, maar goed. Hoort erbij.

Daarnaast staat januari in het teken van cursussen. Zo ging ik vorige week zondag naar de cursus Moxa, het helend vuur. Het eerste wat daar gezegd werd was, een praktijk die niet ruikt naar Moxa moet je ontwijken, (uhm… tja, die van mij ruikt er niet naar omdat ik rookloze Moxa gebruik en gebruik maak van een Moxa lamp, guilty dus?!).

Ze heeft ons in elk geval geleerd hoe we Moxa, met rook :), op verschillende manieren kunnen inzetten en ik, ik ben fan! Natuurlijk ben ik fan!

Moxa is een vorm van warmte therapie, en warmte is yang. Yang zet, zoals ik al vaker heb beschreven, dingen in beweging. Moxa is dus fantastisch om qi, bloed of andere vloeistoffen in beweging te zetten. Je zou zelf, middels Moxa, hitte met hitte kunnen bestrijden, bijvoorbeeld, bij een heftige bloeding kan het ervoor zorgen dat de bloeding minder wordt. Qua beweging mag je ook denken aan het draaien van de baby in de baarmoeder.

Moxa wordt gemaakt van de blaadjes van het Bijvoetskruid (Artemesia vulgaris), dit groeit soms gewoon langs de weg of tussen het onkruid in het bos. Het maken van Moxa is een heel langdurig proces. Uiteindelijk wordt de Moxa of los, of samengeperst verkocht en gebruikt. Van losse Moxa maken wij acupuncturisten zelf kegeltjes of rijstkorreltjes die op een acupunctuurpunt gezet worden. Naast deze methode kan deze Moxa ook op de naald gebruikt worden om zo nog een extra boost aan de naald te geven. Geperste Moxa ziet eruit als een sigaar en wordt niet voor niets de Moxa sigaar genoemd, ideaal om een behandeling thuis mee voort te zetten. Deze vorm van Moxa kan gebruikt worden bij, o.a., artrose en artritis, hielspoor, een tennis- of golfelleboog en noem maar op. Juist op die punten waar een naald niet kan of mag komen kan Moxa worden gebruikt.

Kort samengevat, Moxa zorgt voor warmte, beweging en zorgt zo dat de doorbloeding wordt verbeterd. Wanneer deze verbeterd kan er genezing plaatsvinden. Daarnaast is Moxa een boost voor het immuunsysteem en kan daardoor ook preventief worden ingezet. 

Graag som ik nog even op waar Moxa, onder andere, voor ingezet kan worden:

| opbouwen van weerstand

| gewrichtsproblemen

| stoppen van bloedingen

| maag- darmproblematiek

| gynaecologische klachten

| algemene zwakte/ koude

| slapeloosheid

| tinnitus

| chronische pijn

| lusteloosheid

En nog veel meer……

Alweer een tijdje geleden dat ik een blog schreef, het was mijn bedoeling om elke week of minimaal 1 maal per 2 weken een blog te schrijven. Zo zie je maar weer, voor je het weet zijn meer dan 4 weken voorbij.

Maar goed, ik heb natuurlijk niet stilgezeten de afgelopen 4 weken. Het was Kerst, nieuwjaar en januari. Altijd een vreselijke maand, zeg ik al jaren. Waarom wist ik nooit, alsof je in een gat valt tussen Kerst en voorjaar ofzo? 

Maar ik denk dat ik hem te pakken heb. Ik zei gisteren nog, het voelt alsof ik in januari weer helemaal opnieuw moet beginnen, alsof het werk dat ik vorig jaar verricht heb totaal geen doel heeft gehad. De tellers staan weer op 0 zeg maar. Van die quotes als, dag 1 van 365 of, laten we starten met een nieuw boek, voel ik dus echt niet! Kon de teller maar door blijven draaien en, waarom moet het altijd beter? Wanneer is goed, goed genoeg. 

Dit is dus mijn weerstand in januari. Even lekker klagend.

Maar wat ik al zei, ik heb niet stilgezeten. Zo zijn een aantal van jullie er al achter dat ik begonnen ben met een nieuw software programma, ik ben de ins en outs nog aan het ontdekken, maar met vallen en opstaan komen we er wel. Daar komt ook lachen bij en af en toe de frustratie, maar goed. Hoort erbij.

Daarnaast staat januari in het teken van cursussen. Zo ging ik vorige week zondag naar de cursus Moxa, het helend vuur. Het eerste wat daar gezegd werd was, een praktijk die niet ruikt naar Moxa moet je ontwijken, (uhm… tja, die van mij ruikt er niet naar omdat ik rookloze Moxa gebruik en gebruik maak van een Moxa lamp, guilty dus?!).

Ze heeft ons in elk geval geleerd hoe we Moxa, met rook :), op verschillende manieren kunnen inzetten en ik, ik ben fan! Natuurlijk ben ik fan!

Moxa is een vorm van warmte therapie, en warmte is yang. Yang zet, zoals ik al vaker heb beschreven, dingen in beweging. Moxa is dus fantastisch om qi, bloed of andere vloeistoffen in beweging te zetten. Je zou zelf, middels Moxa, hitte met hitte kunnen bestrijden, bijvoorbeeld, bij een heftige bloeding kan het ervoor zorgen dat de bloeding minder wordt. Qua beweging mag je ook denken aan het draaien van de baby in de baarmoeder.

Moxa wordt gemaakt van de blaadjes van het Bijvoetskruid (Artemesia vulgaris), dit groeit soms gewoon langs de weg of tussen het onkruid in het bos. Het maken van Moxa is een heel langdurig proces. Uiteindelijk wordt de Moxa of los, of samengeperst verkocht en gebruikt. Van losse Moxa maken wij acupuncturisten zelf kegeltjes of rijstkorreltjes die op een acupunctuurpunt gezet worden. Naast deze methode kan deze Moxa ook op de naald gebruikt worden om zo nog een extra boost aan de naald te geven. Geperste Moxa ziet eruit als een sigaar en wordt niet voor niets de Moxa sigaar genoemd, ideaal om een behandeling thuis mee voort te zetten. Deze vorm van Moxa kan gebruikt worden bij, o.a., artrose en artritis, hielspoor, een tennis- of golfelleboog en noem maar op. Juist op die punten waar een naald niet kan of mag komen kan Moxa worden gebruikt.

Kort samengevat, Moxa zorgt voor warmte, beweging en zorgt zo dat de doorbloeding wordt verbeterd. Wanneer deze verbeterd kan er genezing plaatsvinden. Daarnaast is Moxa een boost voor het immuunsysteem en kan daardoor ook preventief worden ingezet. 

Graag som ik nog even op waar Moxa, onder andere, voor ingezet kan worden:

– opbouwen van weerstand

– gewrichtsproblemen

– stoppen van bloedingen

– maar- darm problematiek

– gynaecologische klachten

– algemene zwakte/ koude

– slapeloosheid

– tinnitus

– chronische pijn

– lusteloosheid

En nog veel meer……