Vuur element in de Chinese Geneeskunde en acupunctuur

Binnen de Chinese geneeskunde maken we gebruik van de Wu Xing, ofwel, de 5 elementen. Zo kent ieder seizoen zijn element maar heeft ook ieder persoon een dominant element. Wilt dit zeggen dat een element een op zichzelf staand iets is, nee! We hebben namelijk elk element in ons. 

En zo ook vandaag, nu ik dit type, zie ik absoluut geen Vuur element buiten maar eerder een Metaal en- of aarde element en ook wel wat Hout. 

Bij mensen kan het zelfs zo zijn dat je vanuit nature een Metaal element bent maar af en toe behoorlijk Vurig naar buiten kunt komen.

Maar goed, het lijkt me leuk om jullie bij een wisseling van een seizoen, dus wisseling van element, kennis te laten maken met de verschillende elementen. Zo heb ik tijdens de lente al geschreven over het Hout element en van Hout gaan we over in het Vuur element. Het ‘tussenseizoen’ is altijd Aarde, iets wat dus elke seizoen voor een dag of 10 voorkomt.

Het Vuur element, ofwel, de zomer. De kleur die hoort bij dit element is rood, het seizoen is de zomer, de emotie is vreugde, het geluid is lachen, het klimaat is hitte, de smaak is bitter en de organen zijn het Hart, de Dunne Darm, de Driewarmer en het Pericard (de envelop van het Hart). Het Hart, daar waar onze passie zit, onze kracht, de keizer van al onze emoties. Elke emotie gaat namelijk door het Hart. Het Hart, met de emotie vreugde, blijdschap, lachen. De Dunne Darm, die zorgt voor de splitsing tussen zuiver en onzuiver. De Driewarmer die ons helpt bij de waterhuishouding en het Pericard, de beschermer van ons Hart.

Verder staat het element vuur voor Passie. Iemand waarbij het Vuur element op de voorgrond staat komt binnen, je weet dat de persoon er is. Is een persoon die er alles aan doet om zijn passie tot leven te laten komen. Je hebt plezier, bent vrolijk en jaagt je dromen na.

Wanneer je Vuur element uit balans is ervaar je slapeloosheid, koude handen en voeten, hitte klachten of kom je soms niet uit je woorden. Ook kan het voorkomen dat je minder kunt genieten, geen enthousiasme meer hebt in dat wat je doet. Je ogen sprankelen niet meer en misschien heb je zelfs last van hartkloppingen. Tevens kun je de warmte niet goed verdragen. Nu het Vuur element dominant is kunnen deze klachten erger worden. Niet getreurd, acupunctuur kan hiervoor helpen.

Weten wat je zelf kunt doen om je Vuur element weer in balans te krijgen? Dat vertel ik je in de blog van volgende week.