Moeder vs de Ren Mai Acupunctuur Meridiaan

Moeder vs de Ren Mai

Een woord met een betekenis.

Iedereen heeft namelijk een Moeder.

Zonder Moeder, zouden we niet bestaan.

In het kader van Moederdag aanstaande zondag vertel ik je graag wat meer over een Moeder meridiaan, namelijk de Ren Mai. Één van de Wondermeridianen, één van de meridianen die als eerste ontstaat na de conceptie.

De Ren Mai, een vrouwelijke, yinne meridiaan, die bij vrouwen begint in de Uterus en bij mannen in het perineum en doorloopt over de voorkant van het lichaam, de buik, het borst gebied, de keel en de mond. De Ren Mai wordt ook wel de Zee van yin benoemd en is door zijn verloop ontzettend belangrijk bij buik klachten, spijsverteringsklachten, long problematiek en gynaecologische klachten.

Ren betekent dienstbaar zijn in een positie, het toestaan van iets, iets dragen.  Zo kan deze meridiaan gezien worden als een vat dat draagt, ondersteunt, wat zorgt voor zacht- en soepelheid op alle gebieden in ons leven. Het wordt geassocieerd met de moeder, de zwangerschap en de moederlijke binding. Het vermogen om te kunnen ontvangen. Iets letterlijk en figuurlijk geboren laten worden, het steunen en het (op)voeden. Lief kunnen hebben en je geliefd kunnen voelen, de zorg dragen voor jezelf maar ook voor een ander.

De Ren Mai staat centraal voor verbinden: eerst van het kind met de moeder, later met familie, vrienden en samenleving. Maar bovenal: de verbinding met jezelf.

Wanneer de Ren mai in disbalans is en er pathologie plaats vindt zie je dit aan:

  • Volte van yin, doordat de ren mai de zee van yin wordt genoemd, denk hierbij aan koud hebben, yin accumulatie waardoor afvallen bemoeilijkt wordt. Maar ook leegte van yin, denk hierbij aan nachtzweten, onrustig, rode blosjes op de wangen, etc.
  • Fertiliteitsproblemen, zowel bij mannen als vrouwen, gynaecologische problematiek.
  • Astmatische klachten, oedemen.
  • Emotionele klachten als: te veel moederen, ruimte innemen van het kind, vastzitten of uitpuilen van de binnenkant. Maar ook, verwaarlozing, negeren of ontkennen wat je op de wereld hebt gezet.

Herken jij jezelf in dit verhaal, dan is het verstandig om te starten met het versterken van de Ren Mai. 

De Ren Mai is te versterken met yin, ofwel, rust en ontspanning. De belangrijkste hierin is voldoende slaap, maar ook regelmatige rustmomenten gedurende de dag. Neem eens 3x per dag de tijd om een minuut lang te ademen, gewoon ademen, waar zit je ademhaling? En lukt het deze richting de buik te brengen? Of misschien wel je voeten? Doe geen intensieve trainingen in de sportschool maar maak bijvoorbeeld een wandeling of doe een yoga les. Mediteren en yoga zorgen er tevens voor dat je naar binnen keert, dat wat de Ren Mai ook doet. Neem bewuster de tijd voor jezelf, zorg voor structuur en een juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Vraag hulp waar dit nodig is, zodat ook jij eens gedragen, ofwel bemoederd word.

Daarnaast is acupunctuur in combinatie met een stukje coaching een hele mooie behandeling om de disbalans van de Ren Mai te herstellen.