Vermoeidheid, acupunctuur en mijn visie erop

Vermoeidheid, acupunctuur en mijn visie erop.

Yes, ik hoor het ontzettend vaak. Ik ben zo moe, ik kom mijn bed niet uit maar slaap daarnaast ook heel slecht. Een een hot topic, wat ben ik toe aan vakantie!

Nu onderscheidt ik, vanuit ervaring, een aantal vermoeidheden welke ik hieronder kort wil toelichten. Want ja, in veel gevallen kan acupunctuur helpen om je weer energie te geven, maar in een aantal gevallen kun je ook zelf iets doen.

Zo is een belangrijke vraag, waardoor ben je moe? Ben je moe doordat je te weinig beweegt, of ben je moe omdat het lichaam aangeeft even pas op de plaats te geven? Of ben je echt volledig opgebrand? Slaap je slecht? Kom je niet in slaap of pieker je te veel?

Hoe moe ben je? Doet een powernap genoeg of een dagje relaxen? Of is je weekend altijd te kort en blijf je maar moe?

Zijn er andere klachten? Lood in de benen? Wolken in het hoofd? Weinig eetlust? Vocht vasthouden? Veel spierpijn? Hartkloppingen? Longproblematiek?

Op de eerste plaats is het goed om af en toe eens lekker moe te zijn, het betekent dat we veel hebben gedaan, hard voor iets gewerkt hebben, tijdelijk uit balans zijn of misschien wel te veel hooi op onze vork nemen. Dit noem ik, voldaan moe. En zie ik vooral als reactie van het lichaam om even op de rem te gaan staan of aan te geven, hier klopt iets niet. Je wilt bijvoorbeeld een dag even helemaal niks doen, niks moeten, vind je werk, wat normaliter altijd zo leuk was ineens niet meer leuk. Wanneer je toegeeft aan deze vermoeidheid, en een dag helemaal niks doen omarmd merk je de dag erna al een groot verschil. Vaak krijg je gedurende deze dag ook de bewustwording waardoor je moe bent, waardoor je een oplossing hebt. Deze vermoeidheid is duidelijk een signaal van het lichaam om even pas op de plaats te nemen. Wanneer je naar dit signaal luistert en je agenda een dagje blokt, merk je een heel groot verschil.

Dan is er de vermoeidheid vanuit stagnatie, wanneer ik niet beweeg wordt ik moe. Heel simpel gezegd. Dit betekent, ik doe computer werk, waardoor ik niet eens aan mijn 7000 stappen per dag kom. Je hebt een duidelijke middag dip of komt ontzettend moe thuis. Dan kun je 2 dingen doen, gaan zitten of liggen, waardoor ik verwacht dat je alleen maar vermoeider wordt. Of, juist gaan bewegen. Door het bewegen komt er warmte in het lichaam, warmte zorgt weer voor energie. Denk aan een windmolen, zonder beweging van de lucht wordt er geen energie opgewekt en blijft de windmolen stil. Je zult dan merken, zodra je bewogen hebt middels een wandeling of een workout dat de energie weer terug is.

Merk je echter dat je nog vermoeider wordt, dan is het tijd om aan de bel te trekken bij mij zodat we samen hier iets aan kunnen doen.

Dat is direct het volgende punt, vermoeidheid vanuit leegte. Hier spreken we vaker van opgebrand zijn, niet vooruit te komen, slecht slapen of zelfs, zodra ik ook maar iets doe ben ik moe. Simpel gezegd, heb je bovenstaande signalen genegeerd en maar doorgegaan, waardoor je lichaam nu flink alarm slaat. Dit is tevens een moment waarop je denkt, kan ik me niet beter ziek melden? Het moment wanneer leuke dingen energie vragen in plaats van energie geven. Om weer energie te krijgen zal de leegte eerst gevuld moeten worden. Denk aan een beekje, in het bos, dat lekker stroomt, maar door de hitte helemaal droog staat. Er zal eerst regen moeten komen om het beekje weer te vullen voordat het kan gaan stromen en de bomen weer van energie kan voorzien.

Deze leegte opvullen kan op verschillende manieren. Allereerst, duidelijke pas op de plaats, neem je rust, en neem hier ook de tijd voor. Ga goed letten op je voeding en kom frequent voor een acupunctuur behandeling.

Conclusie: 

Vermoeid zijn is niet altijd verkeerd (of pathologisch), het zorgt ervoor dat je de rust neemt. Maar let wel op, luister je niet naar dit signaal, kan vermoeidheid heel makkelijk overgaan naar pathologie (denk hierbij aan, opgebrand zijn, een ‘burn out’, slaapproblematiek, geheugen problematiek, etc.)