Chinese Geneeskunde Acupunctuur en hoofdpijn

Graag neem ik jullie in mijn blogs mee in de wondere wereld van acupunctuur, ofwel de Chinese Geneeswijze. Ik laat jullie een basis zien aan behandelingen die er mogelijk zijn.

Mocht je vragen hebben over jou specifieke klacht, schroom dan niet om contact met me op te nemen.

Allereerst acupunctuur bij hoofdpijn.

Hoofdpijnklachten worden regelmatig gezien in de praktijk.Vanuit de massagebehandelingen was hoofdpijn altijd al een belangrijke behandeling. Ik ben namelijk zelf een hoofdpijn patiënt en weet hoe ontzettend belastend dit kan zijn in je dagelijkse leven. Ik kampte als puber al snel met hoofdpijn op het moment dat ik begon te menstrueren. Deze hoofdpijn ging al snel verder naar migraine. De migraine werd op mijn 24e zo hevig dat ik betablokkers voorgeschreven kreeg door de huisarts. Deze moest ik gebruiken omdat ik wekelijks een aanval had en elke dag 30 minuten moest rijden naar het werk. Het belemmerde mij zodanig dat ik niet meer kon genieten van het leven, niet mijn werk uit kon voeren hoe ik wilde en continu medicatie moest nemen. Iets wat ik absoluut niet wilde op deze jonge leeftijd. Gelukkig kon ik, nadat ik ontdekte dat stress een grote factor was, de medicatie afbouwen en de stress aanpakken.

Omdat ik weet dat er ontzettend veel mensen rondlopen met hoofdpijn en al heel vaak te horen hebben gekregen, leer er maar mee leven of, neem maar een paracetamol. Kan deze vorm van behandelen absoluut niet ontbreken binnen mijn praktijk. 

Binnen de Westerse geneeskunde kennen we verschillende soorten hoofdpijn zoals migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, aangezichtspijn maar bijvoorbeeld ook hoofdpijn door veelvuldig gebruik van pijnstillers (bijvoorbeeld tegen hoofdpijn). Vaak zien we in de Westerse geneeskunde geen duidelijke oorzaak voor de hoofdpijn, waardoor er symptoombestrijding wordt toegepast. Neem maar een paracetamol, of een excedrin, wordt vaak gezegd en is natuurlijk de makkelijkste oplossing. Maar wat als deze pijnmedicatie niet meer werkt?

Binnen de acupunctuur wordt er dieper gekeken dan de spanning in de schouders en ga ik op zoek naar de oorzaak van de hoofdpijn. Differentiatie en diagnostiek zijn hierin ontzettend belangrijk. Vragen die gesteld kunnen worden zijn, waar zit de hoofdpijn? Wat voor een soort pijn is het? Wat geeft verbetering? Wat veroorzaakt verslechtering?

Vaak weet je als persoon al diep van binnen wat de oorzaak is, maar kom je er net niet meer bij. De hoofdpijn is namelijk onderdeel geworden van je leven, want hoe vaak heb je al gehoord, leer er maar mee leven? Helaas kan hoofdpijn een reden zijn waardoor je niet meer kan genieten, je op een zaterdag in bed ligt in plaats van met de kinderen te spelen of naar een feestje te gaan. Het kan je een gedeelte van je levensvreugde wegnemen.

Laat ik 1 ding voorop stellen, hoofdpijn hebben is niet normaal! Niet normaal als kind, als puber, als jong volwassene, als volwassene of als oudere. Het is niet normaal in tijden van stress, het is niet normaal na het eten van chocola en ook niet normaal tijdens de menstruatiecyclus. Wat wel vaker voor kan komen bij hoofdpijnpatiënten is dat de hoofdpijn een signaal van het lichaam is. Het signaal over, je mag even op de pauzeknop drukken of, was het niet wat veel de laatste tijd? De vraag is dan, luister jij hierna of ga je door? 

Acupunctuur bij hoofdpijn.

Ik durf te zeggen dat acupunctuur ontzettend doeltreffend is bij welke vorm van hoofdpijn ook. Gedurende de behandeling wil ik direct resultaat zien. Dit betekent dat ik regelmatig zal vragen hoe het met de hoofdpijn is. Het is mijn missie om jou zonder hoofdpijn de deur uit te laten gaan. Hoe lang de hoofdpijn weg blijft kan ik nooit van te voren zeggen, normaliter zijn er meerdere behandelingen nodig. Mijn uitgangspunt hierin is, hoe langer de klacht er is, hoe meer behandelingen er nodig zijn.

Na mijn behandeling zal ik je tips en adviezen geven op maat, denk hierbij aan adviezen qua levensstijl, ademhalen, maar ook voeding.

Ben jij klaar om de hoofdpijn direct achter je te laten? Het geen onderdeel meer te laten zijn van je leven?

Liefs,

Denise