Acupunctuur Denise Sour en de Elementen Metaal en Herfst binnen de Chinese Geneeskunde

De Herfst is al een tijdje in aantocht maar dit keer merkte je dat de zomer er soms nog tussendoor kwam piepen. Echter worden de dagen snel korter en wordt de wind heviger en kouder. Deze blog staat al enkele weken op mijn lijstje, maar ik had er de rust en de tijd niet voor.

Gezien ik heel bewuste keuzes maak, kwam dit even onderaan de lijst te staan. Maar hier komt die dan.

Na elk seizoen, komen we altijd voor korte tijd in het aarde seizoen terecht. Dit ‘tussenseizoen’ was dit keer heel goed te merken. Het werd mistiger en natter. Het tussenseizoen aarde staat daarom ook bekent om zijn ‘damp’, ofwel ingedikte vloeistoffen. Je kunt je tijdens deze momenten vermoeid voelen, niet vooruit te branden, lome benen hebben, moeite hebben met concentratie, vasthouden van vocht (en voeding). Belangrijke organen hierbij zijn de Maag en de Milt, de Maag die zorgt voor de vertering van voeding, de Milt die zorgt dat deze voeding correct wordt getransporteerd binnen het lichaam. Wanneer de Milt faalt in zijn transformatie en transport kun je last hebben van bovenstaande klachten.

Inmiddels kunnen we stellen dat dit ‘aarde’ seizoen weer voorbij is, maar we zullen hem weer zien wanneer Metaal over gaat naar Water.

Nu wat meer over het Metaal element, het element waar we momenteel inzitten. De herfst.

Metaal is buigzaam, maar zal niet snel breken. Dit betekent ook de Herfst, de wind zorgt ervoor dat alles in beweging is, dat bomen hun bladeren loslaten. Voor ons dus een mooie tijd om los te laten wat niet meer dient.

Metaal is verbonden met de organen longen en dikke darm, dat verklaard direct waarom mensen nu meer last hebben van de luchtwegen en er regelmatig een ‘buikgriep’ heerst. De darmen zorgen er letterlijk voor dat je kunt ontlasten, heb je hier moeite mee, stel jezelf dan eens de vraag, wat houd ik vast dat me niet meer dient?

Wat de longen betreft betekent dit dat mensen die gevoelig zijn voor astma, juist nu meer last krijgen. Ook merk je dat je sneller een koud vat. Een ander stuk is het weer wat een rol speelt. De dagen worden korter, de wind wordt heviger en de temperatuur gaat omlaag. Tijd dus om ons te beschermen tegen deze pathogeen (de wind). Het is verleidelijk om bij zonneschijn met een wat dunner jas naar buiten te gaan en zonder sjaal, toch is het verstandig om die sjaal altijd bij je te hebben. Het weer kan plots omslaan waardoor je echt ziek kan worden.

Ook leuk om eens iets over te schrijven denk ik, ziek worden, het hoe en wat :). Maar nu even niet, ik zal maar zeggen, die wordt vervolgd.

Terug naar Metaal.

Metaal is een iets yinner element, wat wil zeggen, meer vrouwelijk, meer donker, minder zon, rustiger. Het hangt een beetje tussen maximaal yang en maximaal yin in (de zomer en winter). Omdat het metaal element hangt aan de longen en dikke darm, kan het zijn dat je je juist nu deze maanden verdrietiger en neerslachtiger voelt. Bij de longen behoort namelijk de emotie, verdriet. Misschien is het zelfs zo dat je overleden dierbaren nu meer mist dan normaal.

Ben je meer een metaal type dan hou je van rituelen, de controle hebben, ben je een harde werker, kun je goed en duidelijk communiceren. Je kunt naar binnen keren en genieten van de donkere dagen onder een dekentje op de bank. Je bent wat rustiger, maar zult wel aanwezig zijn. En misschien, durf je zelfs af en toe een risico te nemen.

Belangrijk om te doen in deze tijd is ademen. Iets wat we altijd doen, zonder dat we er daadwerkelijk controle over hebben. Echter is onze ademhaling ook iets wat we heel goed kunnen controleren.

Een kleine tip om te gaan doen dit seizoen is elke dag een minuut alleen maar ademen. Adem eens rustig in en uit, en verdiep deze ademhaling steeds dieper en dieper tot in je onderbuik. Blijf rustig doorademen gedurende een minuut en voel eens wat het met je heeft gedaan. Merk je dat je rustiger bent? Kun je het loslaten wanneer het even niet lukt? Het mag er namelijk allemaal even zijn.

Tot (hopelijk) snel weer bij een volgende blog.