van Yin naar Yang van Water naar Hout welkom Lente

Van het element Water gaan we richting het element Hout, op naar de Lente.

Ik denk dat ik niet te veel zeg bij, Lente, je bent meer dan welkom. Toen ik afgelopen woensdag de rolgordijnen omhoog deed om 06.30u en naar buiten keek, heb ik echt nog een keer in mijn ogen gewreven. Wit? Sneeuw? Waarom?

En hoewel ik echt kan genieten van de mooie witte sneeuw die, in de winter, als confetti uit de lucht valt, met daarop een strak blauwe lucht en zon, was ik er nu echt klaar mee!

Ik wil zon, warmte, gympies aan en halve sokken.

Ik ben dan ook geen wintermens, maar een zomer mens. Ik ben geen avond, maar een ochtend mens en hou ervan ‘s morgens wakker te worden met een beetje zon door de ramen en de tjilpende vogels op de achtergrond! Zalig!

De kinderen die ravotten in de tuin, de deuren die weer open gaan. Tijd voor de Lente dus.

Tijdens de lente gaan we van yin naar yang. Yin is, de winter, het vrouwelijke, donker, ontspanning. Yang is de zomer, het mannelijke, licht en inspanning. Dit betekent dat we tijdens de lente weer meer naar buiten zullen gaan, van het lekker binnen zitten met de kaarsjes en de haard aan naar, deuren open en met de neus in de zon lopen. We komen in beweging, in actie. Ofwel, het Hout element. Bij het Hout element hoort groei, energie, het voorjaar. Denk aan alle planten en bomen die weer tot bloei komen, jijzelf die weer tot bloei komt. Tijdens het Water element (ofwel de winter) zijn we naar binnen gekeerd, zijn we met onszelf geconfronteerd geworden en heb je misschien nieuwe ideeën gekregen om uit te voeren dit jaar, nieuwe doelen. Tijdens het Hout element is het de perfecte tijd om nieuwe ideeën tot bloei te laten komen, het zaadje dat gepland is mag langzaam open bloeien. Het Hout element geeft je een doel, een richting en hakt de knoop door om er echt voor te gaan. 

Mooie energie dus, tijdens het voorjaar, waar je zeker gebruik van mag maken. 

Klachten die behoren tot het hout element zijn:

Menstruatieklachten

Stijve nek/ schouders

Eenzijdige hoofdpijnklachten

Vlekken voor de ogen

Oogproblematiek

Onderrugklachten uitstralend naar de buitenkant van het been

Verspringende pijnklachten, gisteren zat die nog in mijn schouder, vandaag in mijn arm, hoe kan dat?

Mentale klachten als, boosheid, frustratie, humeurigheid, geen beslissingen kunnen nemen, veel zuchten.

Mijn advies voor het voorjaar is, blijf bewegen. Zolang we in beweging blijven kan Qi blijven stromen en is er minder kans op stagnatie, dus lichamelijk of mentale klachten. Daarnaast is het belangrijk om af en toe de rust op te zoeken, zodat yin wel gevoed blijft. Ga van inspanning naar ontspanning en geniet van al het mooie dat de lente te bieden heeft.