Blue Monday, januari, winterdip, Chinese Geneeskunde en Moxa

Kou en Chinese geneeskunde, het is januari, winter, en het is koud.

In mijn praktijk houd ik rekening met kou, ik zorg dat alles goed verwarmd is, de ruimte, de massagetafel en de handdoeken. Dit omdat ik merk dat mensen last hebben van kou, dit jaar zelfs meer dan anders, omdat de verwarming thuis een graadje lager staat. Denk hierbij aan klachten als, darmproblematiek, acute onderrug klachten, acute nekklachten, menstruatieklachten, infertiliteit, koude voeten en handen, noem maar op. 

Om de kou te bestrijden kan er warmte worden toegevoegd, dit kan door middel van een moxa stick, of een moxa lamp (zie vorige blog) maar ook door hete stenen (hot stones) of een kruik. Thuis kun je dit dus ook doen met een kruik, warme douche, een voetenbad of verwarmende crème.

Nu hoor ik je denken, moxa stick, wat is dat dan? Een moxa stick zijn Chinese kruiden die samengeperst zijn tot een soort van sigaar. Je steekt deze aan en houdt hem zeer lokaal boven  de betreffende koude plek, het acupunctuurpunt of boven de acupunctuurnaald. Zo verwarm je dieper het lichaam in. 

Hoe werkt kou in het lichaam?

Wanneer we koud hebben kruipen we in elkaar, we krimpen als het waren. De poriën worden gesloten en spieren spannen zich aan. Wanneer kou langer rondom het lichaam zit kan dit blokkades gaan veroorzaken waardoor er klachten ontstaan. 

Kou kan op verschillende manieren het lichaam in komen. Dit kan door voeding, koud eten, denk hierbij aan brood, salades, water uit de koelkast, ijsjes, yoghurt, etc. Maar het kan ook komen doordat je zonder jas buiten hebt gelopen of een sjaal vergeten bent, want tja, het was toch maar heel even. En bam, daar is de stijve nek! Maar, denk zeker ook aan warm gekleed zijn maar doorweekt zijn door de regen. Of, slapen met het raam open.

Kou kan bestreden worden met acupunctuur, voor acute nek of rugklachten kan dat middels guasha of cupping en acupunctuurnaalden met moxa.

Koude klachten die dieper in het lichaam zitten, darmklachten, menstruatieklachten of infertiliteit, kunnen heel goed behandeld worden door middel van acupunctuur en een moxa stick of lamp.

Mijn tip in dit verhaal, kleed je goed warm aan, sjaal, handschoenen en een muts zijn geen overbodige luxe. Zorg voor de inwendige mens door warm te eten en drinken. Mocht je toch klachten ervaren blijf er dan niet te lang mee lopen. Hoe langer de klacht in het lichaam zit, des te dieper deze gaat en chronischer hij word. Soms is het gemakkelijk op te lossen, met 1 of 2 behandelingen. Maar zit de klacht er al langer, dan zal ook de behandeling langer duren. Heb je lichamelijke klachten en verdenk je de kou, voeg dan eens warmte toe middels een kruik, warme douche, voetenbadje of een bad en zie of er verbetering optreed.