De December maand heeft meer Yin dan Yang!

We zijn alweer halverwege december. De maand dat er meer yin is dan yang, meer donkere dagen, minder zon. Meer binnen willen zijn dan buiten. Koud weer in plaats van een warme zon. 

Maar ook de maand waarin wij thuis altijd te tijd nemen om terug te blikken op het jaar. Wat ging er goed, wat ging er minder goed en wat ging helemaal niet goed. 

Dit jaar stond voor ons vooral in het teken van, de opleiding afronden en verbouwen. De opleiding liep echter precies zoals gepland, de verbouwing niet. Deze had midden oktober helemaal klaar moeten zijn. Na 5,5 week geen verwarming en warm water, kwamen we erachter hoe dankbaar we mogen zijn met verwarming, warm eten, douchen en een dak boven ons hoofd. Komende week komen de meubels en kunnen we gelijk de Kerstboom opzetten. Dus nog even volhouden op onze bovenverdieping samen met de kids.

Het is ook de maand dat we naar binnen mogen keren, thuis mogen blijven, de kaarsjes en kerstboom aanzetten. De maand van gezelligheid, Sinterklaas kapoentje en oh Dennenboom. Wat vind ik het heerlijk om te cocoonen en te genieten van warmte, tijd voor mezelf en quality time met mijn partner en gezin. 

Aangezien ik een meer yin dan yang persoon ben vind ik deze tijd heerlijk! Maar ik kan me voorstellen, wanneer je meer yang bent je liever op pad gaat, naar buiten gaat en geniet van de zomer.

In december zijn kinderen en ouders vaak overprikkeld, op het werk is het druk zo naar het einde van het jaar. Alles MOET af, facturen MOETEN betaald zijn zodat de omzet klopt. Waarom moeten we toch zoveel? Waarom laten we deze overprikkeling (of hoe je het noemen wilt) toe? Waarom nemen we niet onze rust, starten we wat later met werken en gaan we eerder naar huis?

Op het moment dat we zouden leven volgens de seizoenen zouden we in de maand december later starten met de dag en eerder afsluiten, misschien wat meer thuis werken in plaats van op kantoor. Wat later opstaan en eerder naar bed gaan, dat zou toch ideaal zijn! In de zomer betekent dit natuurlijk het omgekeerde. Helaas lukt dit meestal niet, maar wat kunnen we wel?

Allereerst kunnen we bewuster rustmomenten inplannen in de agenda, neem eens een pauze. Ga genieten van rust, de natuur, even niks.

Zorg voor warme kleding, een dikkere trui in huis, je nek beschermen middels een sjaal als je naar buiten gaat.

Eet en drink warme producten, bak ’s morgens eens een eitje in plaats van een boterham. Of, rooster je brood wanneer het rechtstreeks uit de diepvries komt. Eet ’s middags een soepje in plaats van een salade of brood. Drink thee in plaats van water. Maak van je moeten, willen of mogen. Kijk naar de Kerst, wat moeten we niet allemaal. Verplichte nummers, mooie kleren, nog snel naar de kapper, te veel (lekker) eten, verplicht gezellig doen (zo noem ik het dan). Durf jij nee te zeggen? Wij inmiddels wel. Wij beiden hebben gescheiden ouders wat enkele jaren geleden betekende dat we alleen maar aan het rennen waren met de Kerst. Totdat wij de regels gingen beheren, dit is wat we kunnen, dit is dus wat jij kunt krijgen. Was dat makkelijk, nee helemaal niet, want wij houden beiden van gezelligheid en van ons eigen gezin en hebben aan beide kanten alleenstaande, Matteo zijn kant, ik mijn kant. En 1 ding is voor ons heel duidelijk geworden de afgelopen jaren, niemand hoeft met Kerst alleen te zijn.